pon.-sob. - 8:00 - 18:00 info@holterdodomu.pl +48 539 785 763

(Istnieje możliwość zamówienia badania telefonicznie)

Koszyk suma: 0,00 zł

od 189,99 zł

Rola tłuszczów w organizmie człowieka

Rola tłuszczów w organizmie człowieka

Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Jaka jest rola tłuszczów w żywieniu człowieka?

Nasycone kwasy tłuszczowe to tłuszcze zwierzęce czyli znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Co ciekawe nasycone kwasy tłuszczowe posiadają pewne specyficzne cechy fizykochemiczne. Mianowicie w temperaturze pokojowej przybierają postać ciała stałego.

Rola tłuszczów w organizmie człowieka jest bardzo duża, ale powszechnie uważa się, że ich nadmierna ilość prowadzi do rozwoju miażdżycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, otyłości, udaru mózgu oraz podnosi stężenie cholesterolu całkowitego jak poziom „złego” cholesterolu czyli frakcji LDL.

Trawienie i wchłanianie tłuszczów zachodzi w jelicie cienkim. Spożywanie tłuszczów nasyconych nie jest zalecane osobom zmagającym się z problemami układu trawiennego czy chorobami wątroby.

Jakie są źródła nasyconych kwasów tłuszczowych?

Tłuszcze nasycone czyli tłuszcze zwierzęce są wszechobecne w naszej diecie. Znajdziemy w szeregu produktów spożywczych takich jak:

- masło

- mleko

- sery

- śmietana

- mięso

- ryby

- jajka

- podroby

Jedzenie ryb morskich, jaj czy serów dostarcza organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych.

Jakie są funkcje tłuszczów nasyconych w organizmie człowieka?

Tłuszcze zwierzęce czyli tłuszcze nasycone:

  • regulują gospodarkę hormonalną

  • stanowią nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tj. grupa "a d e k"

  • tworzą warstwę tłuszczową, chroniącą przed utratą ciepła

  • biorą udział w tworzeniu kwasów omega-3

  • stanowią skoncentrowane źródło energii (oprócz glukozy)

  • są konieczne do syntezy kwasów żółciowych, a także prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego oraz narządu wzroku.

    Pamiętajmy jednak, że nadmiar tłuszczów magazynowany jest w komórkach tkanki tłuszczowej i przyczynia się do: rozwoju nadwagi i otyłości (gromadzi się w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej), wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego oraz miażdżycy, co w konsekwencji zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Tkanka tłuszczowa - regularnie kontroluj stężenie cholesterolu!

Czym są tłuszcze nienasycone?

Kwasy tłuszczowe nienasycone to głownie tłuszcze roślinne.

Przykładem są tutaj przedstawiciele grupy omega czyli kwas alfa-linolenowy (0mega-3), kwas linolowy (omega-6) oraz kwas oleinowy (omega-9). Odgrywają one równie dużą rolę w organizmie człowieka. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być dostarczane do organizmu w pożywieniu.

Tłuszcze nienasycone najczęściej występują w produktach pochodzenia roślinnego. Znajdziemy je w:

  • olejach roślinnych tj. oleju rzepakowym, słonecznikowy czy z pestek winogron (pamiętajmy jednak, że do smażenia powinien być używany głównie olej rzepakowy)

  • sosie sojowym

  • sezamie

  • soi

Kwasy nienasycone otrzymywane są np. z owoców roślin oleistych.

cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są też:

- pestki winogron

-awokado

-orzechy włoskie

-siemię lniane

Pamiętajmy jednak, że w wielonienasycone kwasy tłuszczowe bogate są również tłuste ryby morskie.

Rola niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w naszym organizmie jest również bardzo istotna:

- źródło energii oraz substancji przeciwutleniających

- pomaga we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

- korzystnie wpływają na pracę mózgu

- wspomagają pracę serca

-wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu (obniżają stężenie frakcji LDL, a zwiększają stężenie HDL)

-obniżają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych

-poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci

-regulują ciśnienie tętnicze krwi

-wspomagają pracę układu nerwowego

-korzystnie wpływają na procesy zapalne

Tłuszcze sztuczne- czym są?

Są to inaczej tłuszcze trans, czyli tłuszcze roślinne podlegające utwardzeniu lub uwodornieniu.

Przykładem jest tutaj olej palmowy pozyskiwany z nasion lub miąższu palmy oleistej. Surowy olej palmowy w warunkach pokojowych jest płynny i żółtobrązowy. W przemyśle poddawany jest on rafinacji, w wyniku której zmienia się w twardą masę służącą do wyrobu ciast, słodyczy czy chipsów. Przykładem tłuszczy trans są również margaryny używane do smarowania pieczywa.

Tłuszcze w żywieniu i ich rola - podsumowanie

Reasumując, rola tłuszczu w organizmie jest bardzo duża. Pamiętamy jednak, niedobór jak i nadmiar tłuszczów w naszym organizmie jest niekorzystny. Nadmiar kumulowany jest w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, która w dalsze perspektywie powoduje przyrost masy ciała i otłuszcza narządy wewnętrzne.

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w naszym żywieniu.

Pamiętajmy również, że tłuszcze roślinne są znacznie bardziej korzystne dla naszego organizmu i to one powinny dominować w naszej diecie.

 Interesujesz się profilaktyką zdrowotną? Sprawdź nasze inne artykuły:

 

Blog tworzymy we współpracy ze specjalistami

Łukasz Zientek

lek. Łukasz Zientek,
specjalista kardiologii

Zaopiekuję się Twoim sercem, jestem odpowiedzialny za merytoryczne opisywanie badań w Holter Do Domu i konsultacje telemedyczne.

Katarzyna Natkaniec

lek. Katarzyna Natkaniec

Swoją wiedzę pogłębiam w dziedzinach takich jak kardiologia oraz medycyna ratunkowa. Z przyjemnością postaram się odpowiedzieć na nurtujące Cię zagadnienia w aspekcie medycznym , w oparciu o najbardziej aktualną wiedzę.

Magdalena Macha

Magdalena Macha

Przeprowadzę Cię przez każdy etap realizacji zamówienia i rozwieję wszystkie Twoje wątpliwości oraz otoczę Cię wsparciem

px1 do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl