W artykule znajdziesz kod rabatowy na badanie Holter EKG

Co to jest yerba mate?

Yerba mate to napar złożony z gałązek i liści ostrokrzewu paragwajskiego. W stanie naturalnym rośliny te mogą osiągać wysokość nawet 15 metrów. Jest to narodowy napój popularny w krajach takich jak Paragwaj, Argentyna, Urugwaj i Brazylia. Nazwa yerba mate pochodzi z łaciny. Dawniej liście ostrokrzewu żuto, natomiast zmieniło się to na rzecz przyrządzania naparu. Yerbę inaczej nazywa się mate, erva mate i chimarrao.

Jak parzyć yerba mate?

Yerba mate nie zalewamy wrzątkiem, a wodą o temperaturze od 70 do 80 stopni Celsjusza. Następnie parzymy go przez około pięć minut. Warto pamiętać, że wcześniej zalany susz możemy zalewać jeszcze kilkukrotnie. Yerbę parzymy w specjalnych pojemnikach/naczyniach nazywanych tykwami, a pijemy za pomocą bombilli, czyli specjalnej rurki z sitkiem umożliwiającym swobodne picie naparu bez liści. Tykwę należy w ½ wypełnić liśćmi i dopiero zalać. Osoby początkujące mogą zmniejszyć ilość liści, aby napar stracił na intensywności. Smak yerby jest bardzo charakterystyczny i nie każdemu zasmakuje od razu.

Jaką yerba mate wybrać?

Wyróżniamy dwa podziały na yerba mate:

  • yerba mate, a kraj pochodzeniaArgentyńska yerba mate charakteryzuje się kwaskowatym smakiem, mniejszym posmakiem dymu i średnio lub grubo ciętym suszem. Jest dobrym wyborem na początek przygody z piciem yerby. Yerba mate z Paragwaju ma bardziej dymny posmak. Niektórzy określają go jako wędzony. Posiada również mocną goryczkę. Susz jest bardziej pylasty i drobnocięty. Yerba mate z Urugwaju jest łagodna i słodkawa w smaku. Jedną z popularniejszych odmian yerba mate jest yerba pochodząca z Brazyli, jednak nie jest ona prosta w przygotowaniu, ponieważ w Brazylii często pije się chimarrao – czyli napar ze zmielonego suszu. Smak jest delikatny i słodki. Drugim popularnym brazylijskim rodzajem yerby jest mate green – trawiasty, lekko słodki napar przygotowywany z grubo ciętych liści pozbawiony dymnego aromatu.
  • yerba mate smakowa i klasycznaSmakowe yerba mate wzbogacona jest o suszone owoce i kwiaty, przyprawy i zioła. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z yerba mate. Smakowe dodatki nieco tłumią naturalny smak yerby.

Właściwości yerba mate

Yerba mate posiada szereg właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Warto pamiętać, że yerba działa przede wszystkim pobudzająco – zwiększa skupienie, poprawia pracę mózgu i zmniejsza uczucie zmęczenia, a jednocześnie nie wypłukuje z organizmu ważnych minerałów. Zwolennicy yerba mate uzasadniają wyższość naparu z Paragwaju nad kawą, jednak ciężko jednoznacznie stwierdzić, który z napojów jest zdrowszy. Naszemu organizmowi szkodzi nadmiar kofeiny zarówno tej zawartej w kawie jak i tej w yerba mate. Yerba mate wspomaga odchudzanie, dając uczucie sytości oraz spowalnia proces opróżniania żołądka. Zawiera magnez i witaminy z grupy B, ale nie jest zalecana osobom z problemami żołądkowymi i nadciśnieniem.

Skopiuj kod: 6GJ8WBAQ

Właściwości yerba mate:

  • charakterystyczny smak wielu osobom może nie odpowiadać, ale znajduje również sporą rzeszę zwolenników
  • yerba mate wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne
  • napój yerba mate pomaga w pracy mózgu i działa pobudzająco
  • zawiera witaminy A, B i C oraz krzem, potas, sód, magnes i żelazo
  • usuwa toksyny z organizmu
  • wzmacnia skórę włosy i paznokcie
  • wspomaga trawienie
  • wzmacnia odporność
  • wspomaga wydzielania żółci i poprawia przemianę materii
  • obniża zły cholesterol i wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe

Yerba mate a serce

Yerba mate zawiera kofeinę, której nadmiar może prowadzić do zaburzeń rytmu serca. Jednak w Urugwaju wykonano badania na podstawie 50 pacjentów, z których połowa piła yerba mate, druga zaś stroniła od naparu. Wyniki badań Holterem nie wykazały wyraźnych zmian w grupie pijącej napar z ostrokrzewu paragwajskiego. Z pewnością nie powinny po niego sięgać osoby borykające się z problemem z nadciśnieniem.


Interesujesz się profilaktyką zdrowotną? Sprawdź nasze inne artykuły:

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *